Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Prva HBL - 17. kolo

U pretposljednjem kolu Prve HBL riješene su još dvije dileme. Istra Poreč je, uz zagrebački Zrinjevac, dugopoljski Sokol i riječki Vargon, postala četvrti sudionik završnog turnira za prvaka, dok su Marinići, uz ranije otpisani Podhum, ispali u niži rang.

Uoči 17. kola sva su tri istarska prvoligaša bila u igri za četvrto mjesto koje vodi na Final Four i imali svoje kalkulacije kako do njega doći. No, na koncu su doigravanje za titulu izborili Porečani pobjedom u istarskom derbiju nad Pazinjanima. Na ruku im je išao i rezultat susreta na splitskim Gripama. Naime, Sokolu je za osiguranje najmanje trećeg mjesta, a time i izbjegavanje Zrinjevca u polufinalu doigravanja, protiv Pule trebao najmanje bod. No kako ove sezone na Gripama niko, čak ni Zagrepčani, nisu uspjeli osvojiti ni bod, nisu to uspjeli ni Puljani koji su se time uz Pazinjene oprostili od mogućnosti nastupa na završnom turniru.

U istarskom derbiju u porečkoj boćarskoj dvorani SRC Veli Jože velika se borba vodila dvije trećine susreta nakon kojih su klubovi u završnu seriju igara ušli poravnatog rezultata 9:9. No, kompletna je završnica pripala Istri Poreč koja je tako ostvarilia pobjedu 17:9 vrijednu produžetka sezone. Ivan Lukšić je predvodio Porečane sa tri pobjede, Steven Benolić dodato je pet poena. S druge strane mlade pazinske snage, Nini Stranić sa četiri i Vedran Glavić sa tri poena u brzinskim disciplinama iskoristili su i izostanak ozljeđenog, glavnog porečkog brzinca Joška Mardešića, no bilo je to nedovoljno za više od poraza.

Odveo Porečane do Final Foura - Ivan Lukšić, Istra Poreč
Odveo Porečane do Final Foura - Ivan Lukšić, Istra Poreč

 

U Splitu je Pula držala rezultatski egal i nakon brzinskog izbijanja 6:6, no onda je Sokol napravio presudnu razliku od šest poena dobivši oba precizna i štafetno izbijanje. Darijan Živolić bio je u brzinskom izbijanju sa 44 pogotka kao i obično izvrstan u redovima Puljana.

U posljednjem, 18. kolu prvenstva predstojeće subote preostalo je još za odrediti parove polufinala završnog turnira za prvaka Hrvatske, odnosno tko će na ljestvici biti treći i tako se na Final Fouru sastati sa Sokolom, a tko četvrti, a to mjesto donosi susret sa Zrinjevcem. A tu će dilemu u međusobnom susretu na riječkoj Podvežici riješiti Vargon i Istra Poreč. Riječanima je za treće mjesto dovoljan i bod, dok Porečanima igra samo pobjeda.

Pula i Pazin će se u ogledima tek za prestiž na domaćim terenima najmanje za sljedećih godinu dana oprostiti od Podhuma i Marinića koji će naredne sezone igrati u Drugoj HBL sjever.

Natrag