Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Završni turnir HJBL

Desetak dana nakon što se pobjedom Istre Poreč nad Pulom u istarskom finalu završnog turnira Prve HBL, koji je odigran u pulskoj boćarskoj dvorani SRC Uljanik Veruda, naslov momčadskog prvaka Hrvatske nakon sedam godna vratio u Istru, još je jedna momčadska titula državnog prvaka stigla na najveći hrvatski poluotok.

Zasluga je to juniora Pazina i njihovog trenera Valtera Ivančića koji su na dvodnevnom Final Sixu Hrvatske juniorske lige, odigranom u boćarskoj dvorani u Bastu u Baškoj Vodi, te u Sinju, osvojili naslov juniorskih prvaka Hrvatske.

Juniori Boćarskog kluba Pazin - prvaci Hrvatske
Juniori Boćarskog kluba Pazin - prvaci Hrvatske

 

Pazinjani su kao prvoplasirana momčad HJBL sjever na završnom turniru bili plasirani izravno u polufinale u kojem im je suparnik bila selekcija Splitsko-dalmatinske županije koja je prethodno u četvrtfinalu pobijedila riječki Vargon 13:9. Nakon uzbudljivog nadmeanja temeljni dio polufinala okončan je neodlučeno 11:11 te se pitanje prolaska u polufinale moralo riješavati kroz dodanu igru (po tri boćara iz svake ekipe bližaju boću u krug, a po tri izbijaju balina) u kojoj su pazinski juniori bili bolji 3:1.

U finalu su mladići iz Anzurovog doma s tijesnih 12:10 savladali Sveti Jakov iz Jadranova. Presudila su četiri osvojena poena pazinskih juniora u tehničkim disciplinama (precizno i štafetno izbijanje) naspram dva kluba iz Jadranova (brzinsko izbijanje). Posebno je uzbudljiva bila štafeta u kojoj su Dajan Jurman i Filip Matijašić za jedan pogodak bili bolji od Lovre Šipeka i Filipa Klarića (40:39). Time su se mladi boćari Pazina, nakon prošle godine osvojene titule viceprvaka na završnom turniru u riječkom boćarskom domu na Podvežici, ove godine popeli na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja.

Na Final Sixu najučinkoviiji je u redovima Pazina bio Adrian Radola koji je sudjelovao u osvajanju devet poena, slijedili su ga Filip Matijašić sa osam, te Dajan Jurman sa sedam poena.

Pazin je završni turnir odigrao u sastavu: Filip Matijašić, Dajan Jurman, Adrian Radola, Frančesko Guštin, Andy Milotić, Martin Štihović i Nino Majcan, dok su u ovogodišnjem prvenstvu još igrali Luigi Šimac, Mateo Ventin, Tino Majcan, Mateo Štihović, Alex Brajković, Đordano Ferenac i Mateo Matošević

Na juniorskoj završnici u Dalmaciji Filip Matijašić je proglašen najboljim igračem lige, dok je za najbolju igračicu proglašena Ria Vojković iz Komiže s otoka Visa (Splitsko-dalmatinska županija) inače najbolja hrvatska juniorka.

Splitsko-dalmatinska županija je na koncu osvojila treće mjesto pobijedivši u dodanoj igri Dubrovačko-neretvansku županiju.

 

Rezultati:

Četvrtfinale:

Splitsko-dalmatinska županija - Vargon, Rijeka 13:9

Sveti Jakov, Jadranovo - Sinj 13.9

Polufinala:

Pazin - Splitsko-dalmatinska županije 3:1 (11:11)

Sv. Jakov - Dubrovačko-neretvanska županija 14:8

Finale:

Pazin - Sv. Jakov 12:10.

Natrag