Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Prva HBL - 7. kolo

Nakon posljednjeg jesenskog kola u Prvoj HBL više nema neporaženih klubova.

U derbiju cijelog dosadašnjeg dijela sezone Pula je na gostovanju u riječkom boćarskom domu na Podvežici na koncu s minimalnih ali slatkih 14:12 nanijela prvi ovogodišnji poraz Vargonu s kojim se bodovno izjednačila na čelu prvenstvene ljestvice na kojem će obje momčadi dočekati sljedeću godinu i nastavak prvenstva s manjom prednošću Riječana u skoru poena.

Derbi na Podvežici opravdao je sva očekivanja i riješen je onako kao što su boćarski sladokusci i priželjkivali u napetoj i neizvjesnoj završnici doslovno posljednjom boćom. Puljani su odlično otvorili susret i poveli 6:2, domaćini su do nakon preciznog izbijanja uspjeli poravnati na 8:8, ali su gosti dobivši štafetno izbijanje ipak uoči završnice zadržali prednost od 10:8. U završnoj fazi susreta su Alen Šestan protiv Maria Percana u pojedinačnj igri i riječka trojka izgradili rezultatsku prednost koja im je jamčila mirnu završnicu što znači da je Vargon u rukama imao ukupno vodstvo 12:10. Pitanje pobjednika stoga se lomilo u preostaloj pojedinačnoj igri i u parovima, a u obje te igre se u završno bacanje ušlo s identičnim poravnatim rezultatom 6:6, te su na samom kraju Riječani propustili tri meč-boće za ukupnu pobjedu. Prvo je, nakon što je Petar Barlian u paru bližao svoju posljednju boću za punat, Antonio Prlaguzić na raspolaganju imao dvije boće s kojima je mogao donijeti pobjedu domaćinima, ali je s obje promašio. U tim trenucima su Jošku Buterinu u pojednačnoj igri preostale dvije boće, ali je tek s drugom uspio bližanjem uzeti punat nakon čega Milanu Celiji ruka nije zadrhtala te je pogotkom sa svojom posljednjom boćom donio veliku radost Puli.

Donio radost Puljanima - Milan Celija
Donio radost Puljanima - Milan Celija

 

Puljane je do pobjede predvodio Benjamin Guštin koji je sudjelovao u osvajanju šest poena za svoju momčad, te je kao i obično bio na vrhunskom nivou u brzinskim disciplinama, Milan Celija, Nikola Hrelja i Petar Barlian su dodali po četiri poena. Od rezultata izdvojimo da je u bližanju i izbijanju u krug Barlian nanio prvi ovogodišnji poraz Buterinu, te da je Marino Milićević u brzinskom izbijanju nanio prvi poraz aktualnom svjetskom prvaku Darijanu Živoliću u domaćem prvenstvu u toj disciplini nakon više od dvije godine, odnosno 36 uzastopnih pobjeda. Zadnji se pobjedom nad Živolićem može pohvaliti današnji Milićevićev suigrač iz Vargona, a tadašnji član Marinića Alen Šestan koji je 11. studenog 2017. u Puli slavio sa 37:35.

Nakon što je prije dva tjedna kod kuće pobijedio Pulu, a kolo nakon toga bio blizu osvajanja bod(ov)a na gostovanju kod Sokol Orbica, Pazin je ponovno kod kuće i ponovno s Alenom Guštinom u sastavu ostvario još jednu veliku pobjedu, savladavši sa 16:10 zagrebački Zrinjevac, te je ostvojio bodove koji su ga svrstali u krug legitimnih kandidata za plasman na završni turnir za prvaka Hrvatske. Pazinjani su odlično otvorili susret i poveli nakon prve faze sa maksimalnih 8:0. Zagrepčani su bili uspješniji u tehničkim disciplinama te su smanjili vodstvo domaćina na minimalnih 10:8, ali je Pazin u završnici pokazao daleko kvalitetniju igru u klasičnim disciplinama i upisao zasluženu pobjedu. Iskusni Valter Ivančić i dalje svojom kvalitetom predvodi Pazinjane pa je tako i ovoga puta sudjelovao u osvajanju maksimalnih šest poena za svoju momčad, Guštin i mladi Filip Matijašić dodali su po četiri poena.

 

Istra Poreč je na gostovanju u Baškoj Vodi kod Bistona vodila 5:3 nakon prve faze susreta, ali je potom u tehničkim disciplinama osvojila svega jedan poen te su domaćini stekli sigurnu prednost od 12:6 i bez poteškoća u završnici upisali sva tri boda. Kapetan Elvis Smolica osvojio je za Porečane maksimalnaih četiri poena, Steven Benolić je dodato tri poena.

Prvenstvo se nastavlja 18. siječnja.

Natrag