Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Europski Kup prvaka

Nakon što je pandemija koronavirusa prošle godine zaustavila praktički sva međunarodna boćarska natjecanja ove godine ponovno je kalendrom europske boćarske federacije (FEB) predviđeno igranje europskog Kupa prvaka, ali u nešto izmjenjenom formatu nego ranijih godina.

Sudionici završnog turnira Kupa prvaka dobiti će se kroz dva polufinalna turnira od kojih će se jedan 19. i 20. lipnja održati u Puli. Hrvatsku će ove godine u Kupu prvaka predstavljati dva kluba, a odlukom Izvršnog odbora Hrvatskog boćarskog saveza to će biti prošlogodišnji državni prvak Pula, s obzirom na to da prošle godine Kupa prvaka nije bilo, te ovogodišnji prvak koji će biti poznat nakon završnog turnira Prve HBL koji će se 8. i 9. svibnja održati u Komiži na otoku Visu. Budu li Puljani i ove godine prvaci Hrvatske u Kup prvaka će i finalist završnog turnira na Visu.

Nakon domaćih boćare Pule očekuju europske obveze
Nakon domaćih boćare Pule očekuju europske obveze

 

Na polufinalnom turniru Kupa prvaka će se četiri kluba, dva predstavnika Hrvatske, predstavnik Slovenije i akualni prvak Crne Gore Maini iz Budve, pobjednik nedavno u Posušju (BiH) održanog kvalifikacijskog turnira na kojem su još sudjelovali prvak Bosne i Hercegovine Neum i Srbije Sombor, boriti za dva mjesta koja vode na Final Four.

Ždrijeb polufinalnih parova polufinalnog turnira Kupa prvaka biti će integralan što znači da se u polufinalu međusobno mogu sastati i dva hrvatska kluba. Pobjednik turnira u Puli biti će ujedni i prvi pobjednik klupskog ABC kupa, novog natjecanja kojeg su ustanovili članovi neformalne Jadranske boćarske konfederacije (Adriatic bocce confederation), a koju čine boćarski savezi Slovenije, BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske. ABC je ustanovljen u cilju razvoja, napretka i promocije boćanja na prostoru navedenih zemalja.

Prema trenuno važećim odlukama Stožera civilne zaštite RH na sportskim događajima u zatvorenim prostorima u Hrvatskoj nije dozvoljeno prisustvovanje gledatelja, no nadamo se da će do druge polovice lipnja epidemiološke prilike omogućiti ublažavanje te mjere.

Održavanje Final Foura Kupa prvaka prema kalendaru FEB-e planirano je u studenom, a mjesto održavanje još nije poznato premda je početkom godinine kao mogući domaćin slovila talijanska Aosta, grad u samom podnožju Mont Blanca, na tromeđi Italije, Francuske i Švicarske.

Natrag