Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

FIB-a priznala rekord hrvatskog internacionalca

Svjetska boćarska federacija (FIB) i službeno je rezultat hrvatskog internacionalca Lea Brnića u brzinskom izbijanju na tri pozicije priznala i kao službeni svjetski rekord.

Leo Brnić
Leo Brnić

 

Brnić je u prosincu 2019. u susretu talijanskog prvenstva u dresu La Perosine u brzinskom izbijanju na tri pozicije ostvario perfektan rezultat od 50 pogodaka iz isto toliko izbačaja što je FIB-a tek više od godinu dana od ostvarenja tog rezultata službeno i priznala kao svjetski rekord. Naime, neki nacionalni boćarski savezi, pa tako i Hrvatski boćarski savez, već nekoliko godina u svojim natjecanjima prakticiraju brzinsko izbijanje na tri pozicije, no FIB-a je za seniore tek ove godine i službeno prihvatila rezultate ostvarene u toj disciplini za svjetske rekorde. Brnić je isti rezultat 50/50, također u susretu talijanskog prvenstva, ostvario i početkom ožujka ove godine.

Brnić tako trenutno drži oba seniorska svjetska rekorda u brzinskim izbijanjima jer je osim na tri pozicije, s rezulatom 49/50 jedan od trojice aktualnih svjetskih rekordera i u brzinskom izbijanju na svih šest pozicija, uz Slovenca Anžea Petriča i Francuza Frederica Marsensa.

Uz Brnića Hrvatska trenutno ima još jednog aktualnog svjetskog rekordera, Luka Gašpara iz zagrebačkog Zrinjevca koji sa rezulatom 49/49 drži svjetski rekord u brzinskom izbijanju na tri pozicije za mlađe seniore (do 23 godine).

Na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu koje će se od 14. do 18. rujna održati u francuskom Martiguesu prvi puta će se seniori natjecati u brzinskom izbijanju na tri pozicije dok brzinskog izbijanja na šest pozicija neće biti.

Natrag