Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Svjetsko prvenstvo, Francuska, 14. - 18. 9.

Hrvatski reprezentativci osvojili su devet od mogućih deset medalja na Svjetskom prvenstvu koje se od utorka do subote 14. do 18. rujna 2021. održava u francuskom Martiguesu.

Kojeg će sjaja biti ta odličja doznati ćemo u subotu, 18. rujna, zadnjeg dana prvenstva kada će mlađi senior Karlo Šaban i junior Lovro Šipek (Sveti Jakov, Jadranovo) nastupiti u finalima discipline pojedinačno klasično, dok seniora Marina Milićevića (Biston, Baška Voda) u brzinskom izbijanju na tri pozicije, te mlađeg seniora Luku Gašpara (Zrinjevac, Zagreb) i juniora Filipa Klarića (Sv. Jakov) u preciznom izbijanju očekuku najmanje nastupi u polufinalima.

Seniori Ria Vojković (Labin) i Bruno Kraljić (Istra Poreč) nisu se uspjeli plasirati u finale mješovitih štafeta te im je u rukama ostala ranije osigurana bronca. Vojković i Kraljić su izgubili polufinale od Talijana Serene Traversa i Emanuelea Ferrera za svega jedan pogodak, 51(58):50(58). Talijani su na početku susreta stekli pogodak-dva prednosti koje naša štafeta unatoč silnim naporima i konstantnoj prijetnji nije uspjeha dostići. Premda su Ria i Bruno sa 50 pogodaka bili na nivou svog prosjeka na prvenstvu na njihovu žalost Traversa i Ferrero su upravo u polufinalu ostvarili svoj najbolji rezultat na prvenstvu.

Bruno Kraljić, Ria Vojković i jedan od izbornika hrvatske reprezentacije Vjeko Matetić
Bruno Kraljić, Ria Vojković i jedan od izbornika hrvatske reprezentacije Vjeko Matetić

 

Šaban je u četvrtfinalu discipline pojedinačno klasično s 13:1 pobijedio Srbina Dejana Kovačevića, a u polufinalu sa 13:3 i Slovenca Gašpera Povha, te će mu suparnik u finalu u subotu od 9.30 sati biti Francuz Romain Garnier koji je u drugom polufinalu sa 12:9 pobijedio Tunižanina Hamzu Khiaria.

Šipek je u istoj disciplini u trećem kolu natjecanja po skupinama izgubio od Slovenca Jake Štremfela 13:2, ali je potom u repasažu savladao Turčina Yusufa Ekincia s 13:1, te se plasirao u polufinale u kojem je sa 13:10 nadvisio Talijana Mattiu Falconieria. Šipekov suparnik u finalu u subotu od 9.30 sati će biti Slovenac Štremfel od kojeg je već uvjerljivo izgubio u natjecanju po skupinama. Štremfel je u drugom polufinalu sa 13:3 bio bolji od Talijana Enza Gambinia.

Milićević je u četvrtfinalu brzinskog izbijanja s dosta muke rezultatom 41(50):40(44) pobijedio švicarskog reprezentativca Patricka Alcaraza i time osigurao osvajanje najmanje brončane medalje. Milićeviću će suparnik u polufinalu u subotu od 9.00 sati biti Francuz Guillaume Abelfo. Drugi polufinalni par pak čine nekadašnji član Trio Buzeta Slovenac Aleš Borčnik i Talijan Stefano Pegoraro. Finale je na programu u subotu od 17.15 sati.

Gašpara u polufinalu preciznog izbijanja u subotu od 11.50 sati za suparnika ima Francuza Benoita Verchera, dok drugi polufinalni par čine Slovenac Žan Sodec i Talijan Gabriele Graziano. Vercher na prvenstvu ima prosjek od 20 punata, dok Gašpar ima prosjek od 24 punta.

Klarićev suparnik u polufinalu preciznog izbijanja će u subotu od 14.30 sati biti Francuz Benjamin Sauze koji u do sada tri održane serije ima prosjek od 16 punata (8, 18, 23), dok je Filipov prosjek 14 punta što najavljuje neizvjesno polufinale. Drugi polufinalni par čine Slovenac Jaka Štremfel i Tunižanin Rayen Hamdi.

Mlađi seniori Ivan Čorić (Naklice, Omiš) i Šaban poraženi su u polufinalu parova od Talijana Ivana Soligona i Alexa Zoie 10:8 te im je u rukama ostala već ranije osigurana brončana medalja.

Do finala brzinskog izbijanja nije uspio stići ni Gašpar koji je polufinale izgubio od Talijana Stefana Alivertia, te će se hrvatski reprezentativac u ovoj disciplini morati zadovoljiti broncom.

Klarić i Šipek u štafeti svoju ranije osiguranu broncu nisu u polufinalu uspjeli pretvoriti u sjajnije odličje. Izgubili su od donedavnih juniorskih svjetskih rekordera, Talijana Mattea Golfetta i Mattie Falconieria 52/61:47/58 u susretu u kojem su naši reprezentativci u prvom dijelu imali i četiri pogotka prednosti, ali u nastavku nisu uspjeli zadržati preciznost.

Juniorski parovi jedini su u kojima su hrvatski reprezentativci na ovom prvenstvu ostali bez medalje. Žarko Jerčinović (Drivenik, Općina Vinodolska) i Šipek nisu se naime iz natjecanja po skupinama uspjeli plasirati u polufinale.

 

NASTUPI HRVATSKI REPREZENTATIVACA:

Subota, 18. rujna:

9.00 h: Marino Milićević - Guillaume Abelfo (Fra) - brzinsko izbijanje polufinale

9.30 h: Karlo Šaban - Romain Garnier (Fra) - U-23 pojedinačno klasično finale

9.30 h: Lovro Šipek - Jaka Štremfl (Slo) - U-18 pojedinačno klasično finale

11.50 h: Luka Gašpar - Benoit Vercher (Fra) - U-23 precizno izbijanje polufinale

14.30 h: Filip Klarić - Benjamin Sauze (Fra) - U-18 precizno izbijanje polufinale

? 17.15 h: Marino Milićević - brzinsko izbijanje finale

? 18.00 h: Luka Gašpar - U-23 precizno izbijanje finale

? 18.00 h: Filio Klarić - U-18 precizno izbijanje finale

 

REZULTATA SA SP-a:

SENIORI - MJEŠOVITE ŠTAFETE
SENIORI - MJEŠOVITE ŠTAFETE
SENIORI - BRZINSKO IZBIJANJE
SENIORI - BRZINSKO IZBIJANJE
MLAĐI SENIORI - POJEDINAČNO KLASIČNO
MLAĐI SENIORI - POJEDINAČNO KLASIČNO
MLAĐI SENIORI - PAROVI
MLAĐI SENIORI - PAROVI
MLAĐI SENIORI - BRZINSKO IZBIJANJE
MLAĐI SENIORI - BRZINSKO IZBIJANJE
MLAĐI SENIORI - PRECIZNO IZBIJANJE
MLAĐI SENIORI - PRECIZNO IZBIJANJE
JUNIORI - POJEDINAČNO KLASIČNO
JUNIORI - POJEDINAČNO KLASIČNO
JUNIORI - PAROVI
JUNIORI - PAROVI
JUNIORI - ŠTAFETNO IZBIJANJE
JUNIORI - ŠTAFETNO IZBIJANJE
JUNIORI - PRECIZNO IZBIJANJE
JUNIORI - PRECIZNO IZBIJANJE

 

Raspored prvenstva možete preuzeti OVDJE

Natrag