Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Završeno SP u francuskom Martiguesu

 

S jednom zlatnom, tri srebrne i pet brončanih medalja okitili su se hrvatski boćarski reprezentativci na SP-u koje se od utorka do subote, 14. do 18. rujna 2021. održavalo u francuskom Martiguesu, nedaleko Marseillea.

Hrvatska na SP-u
Hrvatska na SP-u


Svjetski prvak postao je mlađi senior Karlo Šaban u disciplini pojedinačno klasično, viceprvaci  junior Lovro Šipek u istoj disciplini, te junior Filip Klarić (svi Sv. Jakov, Jadranovo) i mlađi senior Luka Gašpar (Zrinjevac, Zagreb) u preciznom izbijanju, dok su bronce zaslužili seniori Ria Vojković (Labin) i Bruno Kraljić (Istra Poreč) u mješovitim štafetama, Marino Milićević (Biston, Baška Voda) u brzinskom izbijanju, mlađi seniori Ivan Čorić (Naklice, Omiš) i Šaban u parovima, Gašpar u brzinskom izbijanju, te Klarić i Šipek u štafeti.

Ria Vojković i Bruno Kraljić
Ria Vojković i Bruno Kraljić

 

Posljednjeg dana prvenstva, u subotu, 18. rujna hrvatski su reprezentativci nastupili u četiri finala, te zaustavljeni u još jednom polufinalu.

Šaban, koji je na ovogodišnjem SP-u nastupio kao aktualni juniorski svjetski prvak iz Kine od prije tri godine, je u Martiguesu u finalu sa 13:7 pobijedio Francuza Romaina Garniera. Karlo je prvenstvo zaključio sa pet pobjeda, a od svih suparnika sedam punata Garniera u finalu je najviše što je ijedan suparnik protiv našeg reprezentativca uspio osvojiti punata. Šaban je na svjetskom mlađeseniorskom tronu u disciplini pojedinačno klasično naslijedio našeg Peru Ćubelu (Biston, Baška Voda) koji je eto, punih šest godina držao ovu titulu jer se, djelomično i igrom slučaja, na mlađeseniorkim SP-ima ova disciplina nije igrala od marokanske Casablance 2015.

Karlo Šaban na podijumu
Karlo Šaban na podijumu

 

Nažalost oba finala u preciznom izbijanju naši su reprezentativci izgubili. Gašpar je u polufinalu sa 26:13 pobijedio Francuza Benoita Verchera, ali je u susretu za zlato poražen 11:8 od Talijana Gabrielea Graziana.

Luka Gašpar na podijumu
Luka Gašpar na podijumu

 

Klarić je prvo u polufinalu savladao Francuza Benjamina Sauzea, ali je i on poražen u susretu za zlato, od Tunižanina Rayena Hamdia 18:10.

Filip Klarić
Filip Klarić

 

Uspjeh Šabana u Mariguesu u istoj disciplini nije uspio ponoviti njegov reprezentativni i klupski kolega Šipek koji je finale sa 13:5 izgubio od Slovenca Jake Štremfela. Slovenac Štremfel je tako dva puta na prvenstvu pobjeđivao Šipeka s obzirom na to da je našeg reprezentativca sa 13:2 nadvisio i u natjecanju po skupinama.

Lovro Šipek na podijumu
Lovro Šipek na podijumu

 

Pravi spektakl priredili su seniori u polufinalu brzinskog izbijanja na tri pozicije, u kojem su finalisti dobiveni tek nakon dodanih serija izbijanja. Naime polufinale između našeg Marina Milićevića i svjetskog prvaka iz Rijeke 2015. i nekadašnjeg svjetskog rekordera, Francuza Guillaumea Abelfoa okončano je neodlučeno 47(51):47(50). Jednako tako i drugo polufinale između europskog i dvostrukog svjetskog prvaka, nekadašnjeg člana Trio Buzeta, Slovenca Aleša Borčnika i jednog od aktualnih svjetskih rekordera Talijana Sefana Pegorara okončano je neodlučeno 45(50):45(50). U dodatnoj seriji od 2,5 minute Milićević je poražen od Abelfoa 23(25):19(23), dok su Borčnik i Pegoraro ponovno bili izjednačeni 24(26):24(26). Tek u trećoj seriji od minute vremena Slovenac je uspio dobiti Talijana 10(11):8(11), te izboriti filane s Francuzom. Na koncu je u finalu sa 48(50):43(49) Abelfo pobijedio Borčnika koji je na kraju prvenstva objavio kraj reprezentativne karijere

S desna: Marino Milićević, Stefano Pegoraro, Guillaume Abelfo i Aleš Borčnik
S desna: Marino Milićević, Stefano Pegoraro, Guillaume Abelfo i Aleš Borčnik

 

Sve Hrvatske medalje u Martiguesu
Zlato – mlađi senior Karlo Šaban – pojedinačno klasično
Srebro – mlađi senior Luka Gašpar – precizno izbijanje
Srebro – junior Filip Klarić – precizno izbijanje
Srebro – junior Lovro Šipek – pojedinačno klasično
Bronca – seniori Ria Vojković i Bruno Kraljić – mix štafete
Bronca – senior Marino Milićević – brzinsko izbijanje
Bronca – mlađi seniori Karlo Šaban i Ivan Čorić – parovi
Bronca – mlađi senior Luka Gašpar – brzinsko izbijanje
Bronca – juniori Filip Klarić i Lovro Šipek - štafete

 

Pregled uspjeha
Pregled uspjeha
Natrag