Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Svjetsko prvenstvo, Italija, 12. - 16. 10.

Hrvatski izbornici Romano Grižančić (seniorke) i Jure Maglić (seniori) odredili su sastave reprezentacija koje će od 12. do 16. listopada 2021. u talijanskom ljetovalištu Alassiu na ligurijskoj obali, 80-ak kilometara od granice s Francuskom, nastupiti na najvećem ovogodišnjem planetarnom boćarskom natjecanju, Svjetskom prvenstvu.

Među četiri Grižančićeve odabranice su i njegove dvije klupske boćarice aktualnog, trostrukog uzastopnog i ukupno četverostrukog prvaka Hrvatske Labina, Nives Jelovica i Ria Vojković, uz još dvije članice Čavli ŠB, Carrolinu Bajrić i Nikol Marelja Bošnjak.

Dio ženske reprezentacije za SP u Italiji - (slijeva) Ria Vojković, Carrolina Bajrić, Nives Jelovica i izbornik Romano Grižančić
Dio ženske reprezentacije za SP u Italiji - (slijeva) Ria Vojković, Carrolina Bajrić, Nives Jelovica i izbornik Romano Grižančić

 

Maglić se pak odlučio povjerenje ukazati trojici reprezentativaca iz redova aktualnog državnog prvaka Bistona iz Baške Vode, Marinu Milićeviću, te braći Peri i Marinu Ćubela.

Ovogodišnje SP u Italiji biti će prvo u povijesti na kojem će se, kao što je praksa i u svim ostalim pojedinačnim sportovima, zajedno natjecati boćarice i boćari, do čega je došlo i igrom slučaja jer se prvenstvo samo za boćarice trebalo još prošle, 2020. godine održati u Alassiu, ali je odgođeno zbog panedemije koronavirusa. Stoga je SP za boćarice premješteno u 2021. godinu, te mu je pridodan i dio SP-a za boćare.

Zajednički nastup boćarica i boćara na istom mjestu svjetska boćarska federacija (FIB) je iskoristila za uvođenje jedne nove discipline, mješovitih žensko-muških parova koji će se po prvi puta igrati na SP-u. Boćarice će se pored toga natjecati u disciplinama pojedinačno klasično, parovi, te brzinsko, štafetno i precizno izbijanje, dok će se boćari natjecati u disciplinama pojedinačno klasično i parovi. U odnosu na zadnja SP ove se godine u obje konkurencije neće igrati bližanje i izbijanje u krug, a kod boćara se uz krugove neće igrati još čak tri do sada uobičajene discipline, štafetno i precizno izbijanje, te brzinsko izbijanje na šest pozicija.

Raspored hrvatskih reprezentativaca po disciplinama:

Jelovica - pojedinačno klasično i precizno izbijanje

Vojković - brzinsko i štafetno izbijanje, mješoviti parovi

Bajrić - parovi i štafetno izbijanje

Marelja Bošnjak - parovi

Milićević - parovi

Pero Ćubela - pojedinačno klasično i parovi

Marin Ćubela - mješoviti parovi

 

Na prvenstvu će nastupiti boćarice i boćari iz čak 32 zemlje sa svih kontinenata izuzev Australije i Oceanije: Alžira, Argentine, Belgije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Čilea, Hrvatske, Egipta, Estonije, Francuske, Njemačke, Japana, Italije, Libanona, Luksemburga, Maroka, Monaka, Crne Gore, Nigerije, Nizozemske, Pakistana, Rusije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Sjedinjenih Američkih Država, Sudana, Švicarske, Tunisa, Turske i Mađarske.

Dio program finala u subotu, 16. listopada biti će prenošen i na Rai Sportu.

Kompletan program SP-a možete preuzeti OVDJE

 

Natrag