Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

U Poreču odigran završni turnir Super HBL

Pravi festival boćanja, završni turnir Super HBL, koji je u boćarskoj dvorani SRC Veli Jože BK Istra Poreč priredio 9. i 10. travnja 2022. završio je obranom naslova prvaka Hrvatske od strane Bistona koji je, nakon svoje premijerne državne titule osvojene prošle godine u Komiži na otoku Visu, i ove godine potvrdio da je trenutno najbolja boćarska družina u zemlji.

Boćarski klub Biston - prvak Hrvatske
Boćarski klub Biston - prvak Hrvatske

 

Klub iz Baške Vode je bio najveći favorit za naslov i uoči Final Foura na koji je stigao kao prvoplasirani iz temeljnog dijela lige na završnoj ljestvici koje je imao pet bodova prednosti u odnosu na drugoplasirane Porečane. Svoju kvalitetu je momčad iz mjesta podno Biokova samo potvrdila na Final Fouru u Poreču, prvo pobijedivši u polufinalu bez većih poteškoća zagrebački Zrinjevac 17:9, a potom savladavši sa 15:11 i Istru Poreč u prekrasnom boćarskom ambijentu, u velikom finalu koje je svojom sadržajnošću ponudilo ljubiteljima boćanja sve što su poželjeti mogli. I u tom finalu je Biston pokazao da njegova snaga nisu samo reprezentativci Marino Milićević, braća Pero i Marin Ćubela, Ane Grančić, već da mu u najvažnijim trenucima poene donose i Ivan Galić, Miro Mihaljević, kapetan Vedran Crnčević, Mario Bajo. Valja istaći da Biston u tri odigrana susreta ove sezone ni jednom nije izgubio od Istre Poreč, već je dva puta slavio pobjede, 17:9 u ligi u Baškoj Vodi, te 15:11 na završnom turniru, dok je u ligi u Poreču susret okončan remijem 13:13.

Istra Poreč je na završnom turniru na neki način potvrdila naslov viceprvaka Hrvatske s obzirom na to da je na Final Fouru nastupila kao drugoplasirana iz temeljenog dijela lige, a samim plasmanom u finale zajedno s Bistonom izborila je i nastup u ovogodišnjem europskom Kupu prvaka.

Boćarski klub Istra Poreč - viceprvak Hrvatske
Boćarski klub Istra Poreč - viceprvak Hrvatske

 

Nadali su se Porečani potajno da bi u svom "dvorištu", bodreni svojim navijačima, mogli nadvisiti branitelja titule, no u tome nisu uspjeli. Klub iz Velog Jože je za razliku od Bistona u polufinalu morao preskočiti vrlo zahtjevnu prepreku, te je u istarskom derbiju odigrao neodlučeno 13:13 s Pazinom što mu je, prema propozicijama natjecanja, donijelo plasman u finale, jer je u temeljnom dijelu lige bio bolje plasiran od Pazinjana. Istra je do finala u dramatičnoj završnici stigla doslovno posljednjom boćom na susretu s kojom je Nenad Tadić u jednom od parova spasio pobjedu Elvisa Smolice i sebe protiv Nikole Hrelje i Đordana Ferenca, odnosno ukupno neodlučen rezultat.

Što se pak finala tiče upali su Porečani u rezultatski zaostatak nakon prve faze susreta 6:2 iz kojeg se unatoč svim nastojanjima više nisu uspjeli vratiti. No do završetka brzinskog izbijanja na šest pozicija svega su tri boće donijele ukupnu prevagu na stranu Bistona jer su i boćari Istre lako mogli voditi 8:2. U prvoj fazi su naime po isteku vremena Galić i Pero Ćubela pogotcima balina spašavali pobjede svoje trojke i para, dok je u brzinskom izbijanju Milićević bacio zadnju boću preko cijelog terena odmah nakon što ju je uzeo sa stalka i pogodio u zadnjoj sekundi za neodlučeno s Brunom Kraljićem. Iz finala valja izdvojii pobjedu Brune Kraljića i Darijana Živolića u štafeti nad Marinom Milićevićem i Marinom Ćubelom za svega jedan pogodak (50:49), pobjedu Tadića u disciplini pojedinačno klasično nad Milićevićem, te pobjedu Darijana Živolića i Ivana Lukšića u paru nad Marinom Ćubelom i Grančićem. Živolić je, sudjelovavši u osvajanju šest poena bio najučinkovitiji u Istri u finalu.

Klub koji je ne samo sa svojim nastupom na završnom turniru, već i tijekom cijele sezone pobrao sve simpatije i pohvale za prikazano i koji predstavlja najugodnije iznenađenje sezone svakako je Pazin.

Boćarski klub Pazin - treći u Hrvatskoj
Boćarski klub Pazin - treći u Hrvatskoj

 

Pazinjani su prvi puta izborili nastup na Final Fouru, s trećim mjestom na završnoj prvenstvenoj ljestvici temeljnog dijela lige i konačnim treći mjestom u Super HBL, ponovili svoj najveći dosadašnji uspjeh u klupskoj povijesti, iz sezone 2012/13. kada su također bili treći (tada pod nazviom Trio Pazin). Pazinski boćari su uz Biston jedina momčad sa završnog turnira koja je tijekom sezone barem jednom pobijedila sve ostale sudionike Final Foura. Jedina su momčad koja je prvaka iz Baške Vode ove sezone pobijedila u njegovoj boćarskoj dvorani u Bastu (14:12). Istru su pobijedili u svojoj dvorani (17:9), a Zrinjevca čak dva puta (14:12 u gostima i 15:11 kod kuće).

Boćari Pazina uzdignuta su čela nakon polufinala napustili porečku boćarsku dvoranu SRC Veli Jože. Nisu izgubili od Porečana, već remizirali (13:13), ali im propozicije natjecanja nisu išle na ruku jer su finalisti postali boćari Istre koji su na završnoj prvenstvenoj ljestvici lige bili bolje plasirani (drugi) u odnosu na Pazinjanje (treći). Snove o finalu Pazinu je srušio Nenad Tadić pogodivši posljednom boćom prolaz u finale Istre Poreč.

OKVIR: Svi prvaci Hrvatske
1991. Nada, Split
1992. Zrinjevac, Zagreb
1993. Zrinjevac, Zagreb
1994. Zrinjevac, Zagreb
1995. Zrinjevac, Zagreb
1996. Zrinjevac, Zagreb
1997. Zrinjevac, Zagreb
1998. Zrinjevac, Zagreb
1999. Rikard Benčić, Rijeka
2000. Istra Poreč
2001. Rikard Benčić, Rijeka
2002. Istra Poreč
2003. Istra Poreč
2004. Istra Poreč
2005. Trio Buzet
2006. Zrinjevac, Zagreb
2007. Benčić Vargon, Rijeka
2008. Trio Buzet
2009. Trio Buzet
2010. Trio Buzet
2011. Trio Buzet
2012. Trio Buzet
2013. Zrinjevac, Zagreb
2014. Vargon, Rijeka
2015. Vargon, Rijeka
2016. Zrinjevac, Zagreb
2017. Zrinjevac, Zagreb
2018. Zrinjevac, Zagreb
2019. Istra Poreč
2020. Pula
2021. Biston, Baška Voda
2022. Biston, Baška Voda

Natrag