Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Kreću istarske županijske lige

S unaprijed odigranim susretom 9. kola 1. B IBL, u kojem su vodeći Veleniki na gostovanju sa 13:9 pobijedili Štandar Muntrilj, krenuo je proljetni dio u istarskim županijskim ligama.

Darko Mofardin, Veleniki
Darko Mofardin, Veleniki

 

Proljeće za sve županijske ligaše velikih izazova, pogotovo što se osiguranja statusa u sadašnjim rangovima natjecanja tiče. Naime, smanjenje Super HBL sa dosadašnjih deset na osam klubova, kao i, odlukom Skupšine Istarskog boćarskog saveza, smanjenje 1. A IBL, 1. B IBL, te obje skupine 2. IBL, sjever i jug s dosadašnjih deset na devet ekipa, moglo bi dovesti ove sezone "domino efektom" do većeg broja ispadanja ekipa od uobičajenog. Stoga će borbe za ostanak u svim županijskim ligama ovisiti i o raspletima u svim višim ligama, počevši od 1. HBL sjever, preko 2. HBL zapad pa na niže, te o raspletima kvalifikacija za popunu tih liga. Uzevši u obzir sve činjenice pojedini klubovi u županijskim ligama svoju sudbinu neće znati sve do druge polovice srpnja.

U svakom slučaju svi prvaci županijskih liga steći će pravo nastupa u kvalifikacijama za popuni višeg ranga, dok će desetoplasirani klubovi u 1. A IBL, 1. B IBL, 2. IBL sjever i 2. IBL jug bezuvjetno ispasti u niži rang.

U 1. A IBL najveći favorit za naslov prvaka je vodeća pulska Veruda koja je u do sada osam odigranih kola upisala sedam pobjeda i poraz u Ladićima (18:4). Na začelju, Istra iz Kozari i pazinski Kamen za sada lagano zaostaju za konkurencijom, ali kako prvenstvo tek stiže do svoje polovice, još je puno bodova u igri i svašta se još može dogoditi.

U 1. B IBL vodeći Veleniki nakon pobjede u Muntrilju, i dalje bez poraza, sada imaju šest bodova prednosti pred Potpićnom kojeg u prvom kolu očekuje susre sa Stepčićima u susjednom Kršanu. U 2. IBL sjever Fameia Novigrad je zbog problema s igračkim kadrom odustala od daljnjeg natjecanja ove sezone i tako ostalim klubovima lige barem donekle olakšala situciju u borbi za ostanak, barem što se pitanja sigurnog izravnog ispadanja tiče. Kako je do sada odigrano manje od 50 posto kola lige svi dosadašnji rezultati susreta koje su odigrali Novigrađani se prema propozicijama natjecanja brišu. S time je profitirao jedino Plamen, jedina ekipa lige koju je Fameia ove sezone uspjela pobijediti, i to u Babićima u zadnjem jesenskom kolu (11:9). Sloga iz Svetog Martina kraj Buzeta je, sa do sada svega jednim porazom, iskazala najviše ambicije što se titule tiče kod sjevernih drugoligaša jednako kao i Rovinj u južnoj skupini u kojoj Puris iz Svetog Petra u Šumi, do sada sa svega jednim osvojenim bodom, za sada znatno zaostaje za konkurencijom.

Županijski trećeligaši će kao i prošle sezone nakon prvog dijela natjecanja po skupinama nastaviti s doigravanjem za ukupne prvake trećeligaških sjevera i juga. Do kraja prvog dijela natjecanja preostala su im još po četiri kola, a do sada su najviše ambicije iskazali novajlija Lupoglav i Sveta Marija na Krasu u skupini sjever I, porečka Mate Balota u skupini sjever II, pulska Sedra u skupini jug I i Jurazini u skupini jug II.

Natrag