Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Ždrijeb rasporeda hrvatskih državnih liga

Povjerensko Hrvatskog boćarskog saveza obavilo je u riječkom boćarskom domu na Podvežici ždrijeb rasporeda svih državnih liga za predstojeću sezonu 2022/23.

Zbog bogatog jesenskog međunarodnog kalendara, svjetskih prvenstava za mlađe seniore, juniore i seniore, te Final Foura europskog Kupa prvaka (Poreč, 12. i 13. studeni) novo prvenstvo Super HBL, koja će u novoj sezoni brojati svega osam klubova, početi će tek 19. studenog, tako da će se u tekućoj kalendarskoj godini odigrati svega četiri kola, zaključno sa 10. prosinca.

Novu sezonu u Super HBL otvoriti će između ostalih istarski derbi Istre Poreč i Pule u porečkoj boćarskoj dvorani SRC Veli Jože, dok će Pazin u 1. kolu u goste našem najtrofejnijem klubu svih vremena, Zrinjevcu u Zagreb.

Porečani (žuto-plavi dresovi) i Puljani (zeleni dresovi) međusobnim susretom otvoriti će Super HBL
Porečani (žuto-plavi dresovi) i Puljani (zeleni dresovi) međusobnim susretom otvoriti će Super HBL

 

I u 2. kolu ponovno je na rasporedu županijski derbi, ovoga puta susret Pazinjana i Porečana u dvorani pazinskog Boćarskog centra "Aleksandar Anzur", dok će Puljani ugostiti branitelja naslova prvaka Hrvatske Biston iz Baške Vode.

Repriza prošlosezonskog finala završnog turnira Super HBL, ogled Istre Poreč i Bistona na programu je u 6. kolu, tek 21. siječnja sjedeće godine. Prvi dio prvenstva sa ukupno 14 kola zaključiti će se 18. ožujka. Od predstojeće sezone u Super HBL više nema doigravnja ni završnog turnira, već nakon prvog dijela prvenstva slijede Liga za prvaka i Liga za ostanak sa po četiri kluba i još šest kola koje će početi 25. ožujka a prvenstvo će se zaključiti tek 6. svibnja. U Ligu za prvaka i Ligu za ostanak momčadi iz prvog dijela natjecanja prenose učinak (bodove) samo iz izravnih međusobnih susreta s momčadima s kojima će se nastaviti natjecati u tim ligama.

U odnosu na prošlu sezonu u Super HBL se više neće natjecati riječki Vargon, Marinići i sinjski Otok, dok je novajlija Sveti Jakov iz Jadranova. Iz lige će na kraju sezone izravno ispasti čak dva kluba koje će izravno, bez kvalifikacija zamijeniti prvaci 1. HBL sjever i jug.

 

Nakon ispadanja Labina u 1. HBL sjever u novoj sezoni jedini istarski predstavnik će biti Funtana uz još osam primorskih klubova, među kojima je i jedan velikan hrvatskog boćanja, peterostruki državni prvak Vargon, te slavonskog Svetog Luku iz Josipovca kraj Osijeka. Funtanjani će u 1. kolu, 3. rujna gostovati upravo u Slavoniji, a prvi domaći susret odigrati će u 2. kolu 10. rujna kada će ugostiti Kukuljanovo. U prvom dijelu sezone odigrati će se sedam kola zaključno sa 15. listopada, dok nastavak sa preostalih 11 kola slijedi od 15. travnja do 24. lipnja. Po završetku sezone liga će se sa sadašnjih deset smanjiti na osam klubova što znači da će ove sezone iz nje bezuvjetno ispasti tri posljednjeplasirana kluba, a sudbina još dva kluba ovisiti će o tom tko će ispasti iz Super HBL. Prvak 1. HBL sjever stječe pravo bez kvalifikacija, izravnog ulaska u Supe HBL.

 

U 2. HBL zapad Istru će u novoj sezoni predstavljati šest klubova, jedan manje u odnosu na prošlu sezonu. Iz lige su naime ispali Vodnjan i Selca Bračana, a starosjediocima Raši, Lindaru, Ročkom Polju, Umagu i Svetvinčentu pridružio se Rudar Labin, klub nastao spajanjem dvaju dosadašnjih labinskih klubova, Rudara i Labina.

Već 1. kolo, 4. rujna donosi derbi Labinštine, Raša - Rudar Labin, a drugi istarski derbi igraju Svetvinčenat i Ročko Polje, Umažani ugošćuju novajliju, čavjanski Krenovac, a Lindarci gostuju u Kastvu. U prvom dijelu sezone odigrati će se sedam kola zaključno sa 16. listopada, dok nastavak sa preostalih 11 kola slijedi od 16. travnja do 25. lipnja. Po završetku sezone iz lige će bezuvjetno ispasti tri posljednjeplasirana kluba, a sudbina još tri kluba ovisiti će o tom tko će ispasti iz Super HBL i 1. HBL sjever. Prvak 2. HBL zapad stječe pravo bez kvalifikacija, izravnog ulaska u 1. HBL sjever.

 

Što se Hrvatske ženske lige tiče ona će u novoj sezoni brojati standardnih sedam klubova, među kojima i dva istarska, Rudar Labin i pulska Nova Veruda. Prvenstvo počinje 16. listopada, a već u 1. kolu na programu je repriza prošlosezonskog finala play offa u kojem će državni viceprvak Rudar Labin ugostiti prvaka Čavle ŠB. Puljanke pak u 1. kolu gostuju u Kastvu.

U prvom dijelu prvenstva zaključno sa 11. prosinca odigrati će se šest kola, dok nastavak s preostalih osam kola slijedi od 22. siječnja do 12. ožujka. Po završetku ligaškog dijela prvenstva najbolja četiri kluba plasirati će se u doigravanje za prvaka koje će se igrati po klasično sustavu boljeg iz dva ili tri susreta polufinala i finala.

Rasporedi liga:

SUPER HBL

PRVA HBL SJEVER

DRUGA HBL ZAPAD

HRVATSKA ŽENSKA LIGA

Natrag