Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Završeno SP za mlađe seniore i juniore

Hrvatski reprezentativci osvojili su sedam od mogućih deset medalja, odnosno po tri zlatna i brončana, te jedno srebrno odličje na SP-u za mlađe seniore (U-23) i juniore (U-18) koje je od srijede do subote, 26. do 29. listopada 2022. održano u francuskom Montbrisonu.    

Zlatnim kolajnama okitili su se mlađi seniori Duje Pirić u preciznom izbijanju i Karlo Šaban i Luka Gašpar u parovima, te junior Žarko Jerčinović u preciznom izbijanju, srebro je zaslužio Gašpar u brzinskom izbijanju, a bronce juniori Žarko Jerčinović i Ivan Načinović u parovima, Filip Klarić i Lovro Šipek u štafetnom izbijanju, te Šipek u disciplini pojedinačno klasično.

Hrvatska na SP-u
Hrvatska na SP-u

 

Prema vrijednosti osvojenih medalja Hrvatska je zauzela drugo mjesto u konkurenciji 21 zemlje iza Francuske koja je uz tri zlata osvojila i jedno srebro više.

Hrvatski su reprezentativci naslove svjetskih prvaka osvojili u oba dobna uzrasta u preciznom izbijanju. Mlađi senior Pirić je u debitantskom nastupu na SP-u u polufinalu sa 22:21 savladao Argentinca Facunda Capdevilu, a u finalu sa 23:18 i Slovenca Žana Sodeca. Junior Jerčinović je u preciznom izbijanju u polufinalu sa 18:13 bio bolji od aktualnog juniorskog svjetskog rekordera (34), novog člana Pule, Crnogorca Gracije Stjepčevića, a u finalu je sa tijesnim puntom razlike 18:17 savladao Francuza Thomasa Lardeta.

Duje Pirić, mlađeseniorski svjetski prvak u preciznom izbijanju
Duje Pirić, mlađeseniorski svjetski prvak u preciznom izbijanju

 

Šaban i Gašpar su u polufinalu parova pobjedom 7:2 s trona skinuli u tom trenutku aktualne, a sada već bivše mlađeseniorske svjetske prvake, Talijane Zoiu i Soligona, a u finalu su sa 10:9 pobijedili Slovence Čeha i Sodeca.

Luka Gašpar i Karlo Šaban, mlađeseniorski svjetski prvaci u parovima
Luka Gašpar i Karlo Šaban, mlađeseniorski svjetski prvaci u parovima

 

Gašpar je u brzinskom izbijanju u polufinalu nadvisio Talijana Stefana Alivertia 40:26 te mu uzvratio za poraz u polufinalu prošlosezonskog SP-a. No u finalu je rezultatom 45:42 od Luke bolji bio Slovenac Gašper Povh koji je tako obranio naslov mlađeseniorskog svjetskog prvaka

Jerčinovića i Čepljana Načinovića u parovima su u susretu za plasman u finale pobjedom 10:5 zaustavili Francuzi Dumarcher i Paradis.

Žarko Jerčinović i Ivan Načinović, brončani juniorski par
Žarko Jerčinović i Ivan Načinović, brončani juniorski par

 

Klarić i Šipek su u štafeti stigli do svoje treće uzastopne bronce na SP, a u polufinalu su ih ovom prigodom zaustavili Francuzi Vercher i Paradis pobjedom 50:42.

Šipek u disciplini pojedinačno klasično nije uspio ponoviti prošlogodišnji uspjeh kada je postao svjetski juniorski viceprvak, već je ovoga puta zaustavljen u polufinalu u kojem je od njega bolji bio Argentiac Daniel Bogado koji je slavio sa 11:7.

Hrvatski navijači u Montbrisonu
Hrvatski navijači u Montbrisonu

 

Učinak hrvatskih reprezentativaca na SP-u:

Mlađi seniori:

Zlato Duje Pirić (Naklice) - precizno izbijanje

Zlato Karlo Šaban (Sv. Jakov) i Luka Gašpar (Zrinjevac) - parovi

Srebro Luka Gašpar (Zrinjevac) - brzinsko izbijanje

Četvrtfinale Karlo Šaban (Sv. Jakov) i Filip Matijašić (Zrinjevac) - štafete

Četvrtfinale Duje Pirić (Naklice) - bližanje i izbijanje u krug

Izbornik: Dražen Puniš

Juniori:

Zlato Žarko Jerčinović (Drivenik) - precizno izbijanje

Bronca Žarko Jerčinović (Drivenik) i Ivan Načinović (Vargon) - parovi

Bronca Filip Klarić i Lovro Šipek (Sv. Jakov) - štafete

Bronca Lovro Šipek (Sv. Jakov) - pojedinačno klasično

Četvrtfinale Filip Klarić (Sv. Jakov) - brzinsko izbijanje

Izbornik: Čedo Vukelić

Direktor reprezentacija: Vjekoslav Matetić

 

Na SP-u je iznimne uspjehe u juniorskoj konkurenciji ostvario i Crnogorac Gracija Stjepčević, novi član Pule, koji je nastupio u čak četiri discipline i okitio se s po jednim zlatnom, srebrom i broncom. Stjepčević je juniorski svjetski prvak postao u brzinskom izbijanju u kojem je u finalu pobijedio Slovenca Jaku Štremfela 44:38, zajedno s Ilijom Balenom do titule viceprvaka je stigao u štafeti nakon što su finale izgubili od Francuza Paradisa i Verchera 46:52, dok je broncu osvojio u preciznom izbijanju u polufinalu kojeg ga je zaustavio Jerčinović 18:13. U disciplini pojedinačno klasično je pak zaustavljen u četvrtfinalu a od njega je sa 9:5 bolji bio Argentinac Daniel Bogado koji je nakon toga u polufinalu sa 11:7 pobijedio i našeg Šipeka.

Trostruki osvajač medalja Gracija Stjepčević i Žarko Jerčinović
Trostruki osvajač medalja Gracija Stjepčević i Žarko Jerčinović

 

Kompletni rezultati sa SP-a:

MLAĐI SENIORI - PAROVI

MLAĐI SENIORI - BRZINSKO IZBIJANJE

MLAĐI SENIORI - PRECIZNO IZBIJANJE

MLAĐI SENIORI - ŠTAFETNO IZBIJANJE

MLAĐI SENIORI - BLIŽANJE I IZBIJANJE U KRUG

JUNIORI - PAROVI

JUNIORI - BRZINSKO IZBIJANJE

JUNIORI - PRECIZNO IZBIJANJE

JUNIORI ŠTAFETNO IZBIJANJE

JUNIORI - POJEDINAČNO KLASIČNO

Natrag