Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Istra je trenutno predvodnica klupske hrvatske kvalitete

Istarsko boćanje ponovno istovremeno ima momčadskog prvaka i viceprvaka Hrvatske što je najbolji dokaza da je trenutna domaće boćarska kvaliteta seniorskog boćanja koncentrirana u klubovima najvećeg hrvatskog poluotoka.

Zasluga je to svakako boćara Istre Poreč koji su u netom završenoj sezoni Super HBL osvojili svoj šesti naslov državnog prvaka, te boćara Pule koji su po drugi puta u povijesti nakon 2019. postali viceprvaci Hrvatske, što im je i najveći klupski uspjeh nakon 2020. kada su osvojili svoj jedini naslov prvaka.

Boćari Pule - viceprvaci Hrvatske
Boćari Pule - viceprvaci Hrvatske

 

Bili su Puljani uz Porečane i Baškovođane ove sezone do samoga kraja u igri i za titulu, no u zadnjem kolu za ostvarenje tog cilja nisu ovisili sami o sebi već su se uz svoju pobjedu u Metkoviću morali nadati da će Biston i Istra remizirati u Bastu. Na koncu nisu pulski boćari uspjeli stići do pobjede u dolini Neretve te su se u susretu u kojem su gubili 11:5 dobrano namučili kako bi stigli do remija (13:13) koji je za njih značio naslov viceprvaka i također plasman u europski Kup prvaka. Stoga će Pula već uskoro, na gostovanju u Beogradu 20. svibnja i kod kuće 3. lipnja u dva susret osmine finala protiv Novog Beograda KEP-a tražiti prolaz u četvrtfinale

Sve u svemu boćari Pule mogu biti zadovoljni sezonom koja je iza njih. Prethodne sezone nisu bili u prvom planu što se borbe za naslov tiče i nisu uspjeli izboriti plasman na završni turnir. I premda su pred novu sezonu pojačali svoje redove s izvrsnim mladim Crnogorcem Gracijom Stjepčevićem i dalje su u odnosu na glavnu konkurenciju bili hendikepirani u brzinskim disciplinama zbog nedostatka drugog klasičnog kvalitetnog brzinca. I taj su hendikep kroz cijelu sezonu morali nadoknađivati kvalitetnim igrama u ostalim disciplinama. Valja naglasiti da su Puljani ove sezone jedini uspjeli pobijediti prvaka na njegovom terenu u Poreču (14:12) i da su dva puta kod kuće savladali Bistona.

Tako je ovosezonski poredak na kraju najelitnijeg razreda hrvatskog ligaškog boćanja isti kakav je bio 2019. kada je pobjedom u finalu završnog turnira, odigranog u pulskoj boćarskoj dvorani SRC Uljanik Veruda, naslov prvaka također osvojila Istra Poreč, a viceprvaka Pula.

Istarska županija u još je dva navrata u povijesti istovremeno imala prvaka i viceprvaka, 2005. i 2010. kada je naslov osvajao Trio Buzet, a njegov prvi pratitelj bila Istra Poreč.

Da istarska klupska sezona bude fenomenalna pobrinule su se boćarice Pule koje su ove godine osvojile svoj prvi naslov prvakinja Hrvatske. Jednak uspjeh ovogodišnjem istarsko klupsko boćanje je imali i 2019. kada su prvaci bili boćari Istre Poreč, a viceprvaci Pule, dok su državne prvakinje bile boćarice tadašnjeg Labina, danas Rudar Labina.

Naslov viceprvaka Hrvatske 2023 za Pulu su osvojili: Petar Barlian, Dean Ikić, Luka Faraguna, Davor Jelovica, Joško Buterin, Dario Pavia, Gracija Stjepčević, Dean Babić, Manuel Peršić i igrač-trener: Suad Zemunović.

Natrag