Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Svjetski kup u mješovitim disciplinama

U francuskom Saint Vulbasu, nedaleko Lyona, će se predstojećeg vikedna, u subotu i nedjelju, 4. i 5. studenog 2023. odigradt drugi Svjetski kup u mješovitim žensko-muškim disciplinama, ekipno reprezentativno natjecanje na kojem će nastupiti 12 zemalja, Slovenija, Turska, Srbija, Kina, Slovačka, Argentina, Čile, Australija, Maroko, Japan, Francuska i Hrvatska.

Hrvatsku reprezentaciju, predvođenu izbornikom Vjekoslavom Matetićem na ovom će turniru činiti i dvije boćarice Pule, Nives Jelovica i Ria Vojković, uz Marina Milićevića (Biston, Baška Voda) i tek juniora Žarka Jerčinovića (Drivenik, Općina Vinodolska).

Nives Jelovica, Pula
Nives Jelovica, Pula

 

Svaki susret turnira sastojati će se od po jedne igre triju mješovitih disciplina u parovima, štafetnog i preciznot izbijanja, te bližanja i izbijanja u krug. Jelovica i Jerčinović će na Svjetskom kupu nastupati u preciznom izbijanju i krugovima, dok će nas Vojković i Milićević predstaljati u mješovitim štafetama s obzirom da će u istoj disciplini nastupiti i na skorašnjem Svjetskom prvenstvu.

U prvom dijelu natjecanja 12 reprezentacija će se natjecati u četiri skupine po tri ekipa, a iz kojih će se prvoplasirani plasirati u polufinale.

Nakon što se u petak, 4. studenog u poslijepodnevnim satima obavi ždrijeb sastava skupina u subotu će se susreti natjecanja po skupinama odigravati od 8 do 11.30, 13.30 do 17 i 17.30 do 21 sat. U nedjelju su polufinala na programu od 8.30 do 12 sati, a finale od 14 do 17.30 sati.

Prvi Svjetski kup prošle, 2022. godine u St. Vulbasu osvojila je Slovenija u sastav Tadeja i Anže Petrič, Nina Volčina i Dejan Tonejc koji su u finalu pobijedila Francusku, dok je Hrvatska u sastavu Nives Jelovica, Ria Vojković, Bruno Kraljić i Luka Gašpar stigla do polufinala koje je izgubila od Slovenaca.

S obzirom na to da će se od 7. do 11. studenog u Saint Vublasu nedalekom Rumillyju održati SP za žene i u mješovitim žensko-muškim disciplinama sve reprezentacije će na Svjetskom kupu nastupiti u vrlo jakim sastavima s obzirom na to da im je ovo natjecanje generalne proba za skorašnju svjetsku smotru.

Branitelji naslova Slovenci dolazi u znatno izmjenjenom sastavu u odnosu na prošlu godinu, ali će ih uz Lejlu Vehovec, Rebeccu Martulaš i Žana Sodeca kao prvo ime predvoditi nekadašnji član Trio Buzeta, Anže Petrič, jedan od aktualnih svjetskih rekordera u brzinskom izbijanju na šest pozicija (49/50) i nekadašnji svjetski prvak u brzinskom i štafetnom izbijanju.

Od ostalih reprezentacija recimo da se Kina vraća na međunarodnu scenu nakon pazue koja traje još od predpandemijskog vremena. Kinu će u St. Vulbasu predvoditi Xiaomin Guo, Xiping Cheng i Wei Zhang koje zajednički kombinirano imaju 14 naslova svjetskih prvakinja.

Za Tursku će pak nastupiti svjetske i europske prvakinje, sestre Inci Ece i Burket Öztürk, a za Francusku svjetski i europski prvaci Ophelie Armanet, Anaëlle Barazzutti, Pauline Gouilloud, Coralie Rives, Guillaume Abelfo i Romain Garcia.

 

Prijenose natjecanja na Svjetskom kupu možete pratiti na sljedećem linku:

https://www.dailymotion.com/video/x8p4tdr

Natrag