Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Svjetsko prvenstvo, Rumilly (Fr), 8. - 11. 11.

Hrvatski boćarski reprezentativci osvojili su po dvije zlatne i brončane, te jednu srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu za žene i u mješovitim disciplinama, koje se od 8. do 11. studenog 2023. odigravalo u francuskom Rumillyju.

Svjetske prvakinje postale su Ria Vojković i Carrolina Bajrić u štafetnom izbijanju, te Carrolina Bajrić i Nikol Belasić u parovima, naslov viceprvakinje je osvojila Ria Vojković u disciplini pojedinačno klasično, tok su se brončanim odličjima okitili Nives Jelovica u preciznom izbijanju, te Ria Vojković i Marino Milićević u mješovitim štafetama.

Prema vrijednosti osvojenih medalja i bodovanju FIB-e Hrvatska je na prvenstvu u Francuskoj zauzela prva mjesta u porecima zamalja.

Hrvatska na SP u Rumillyju
Hrvatska na SP u Rumillyju

 

U prvom finalu prvenstva prva zlatna odličja pripala su hrvatskim reprezentativkama s obzirom na to da su Vojković i Bajrić osvojile naslov svjetskih prvakinja u štafetnom izbijanju. Vojković i Bajrić su u finalu sa tijesnim, ali slatkim pogotkom prednosti 45(53):44(55) pobijedile aktualne europske prvakinje, Francuskinje Anaelle Barazzutti i Ophelie Armanet. Nakon što su prije dvije godine na SP-u postale svjetske viceprvakinje, izgubivši finale od francuske štafete koju je uz Anaelle Brazzuti činila legendarna Barbara Barthet, Ria i Carrolina su ove godine osvojile prvi, povijesni naslov svjetskih prvakinja za hrvatsko žensko boćanje u štafetama.

Ria Vojković i Carrolina Bajrić
Ria Vojković i Carrolina Bajrić

 

Osim u štafeti hrvatsko boćanje je u Rumillyju dobilo i nove svjetske prvakinje u parovima zahvaljujući Bajrić i Belasić koje su u polufinalu sa 11:4 savladale Slovenke Tadeju Petrič i Anetu Fidel, a u finalu i Turkinje Eminu Dursun i Aysenur Baris 12:3. Jednako kao i u štafeti, nakon što su prije dvije godine na SP-u u talijanskom Alassiu bile "srebrne" Bajrić i Belasić su u parovima osvojile prvi, povijesni svjetski naslov za hrvatsko žensko boćanje.

Carrolina Bajrić i Nikol Belasić s turskim suparnicama u finalu
Carrolina Bajrić i Nikol Belasić s turskim suparnicama u finalu

 

Vojković u svom premjernom nastupu na SP-u u disciplini pojedinačno klasično nije uspjela ponoviti uspjeh iz štafeta, te je postala svjetska viceprvakinja. Ria je u polufinalu sa uvjerljivijih 13:2 nadvisila Srpkinju Natašu Antonjak. No u finalu je od naše reprezentativke sa 10:7 bolja bila Talijanka Valentina Basei koja je tako Italiji donijela četvrto uzastopno zlato na SP-ima u ovoj disciplini. Vojković je pak za Hrvatsku osvojila prvu medalju u disciplini pojedinačno klasično nakon tri sušna SP-a, od francuskog Macona 2014. kada je Jelovica postala svjetska prvakinja.

Jelovica u polufinalu preciznog izbijanja nije uspjela ponoviti preciznost iz četvrtfinala već je s uvjerljivih 22:6 izgubila od aktualne i dvostruke uzastopne svjetske prvakinje, Turkinje Buket Ozturk te joj je u rukama ostala ranije osigurana bronca. Nives je tako Hrvatskoj ponovno donijela odličje u ovoj disciplini također nakon tri uzastopna sušna SP-a, jer kolajnu u preciznom izbijanju nismo osvajali od Macona 2014. kada je upravo Jelovica postala svjetska viceprvakinja.

Nives Jelovica i Turkinja Buket Ozturk
Nives Jelovica i Turkinja Buket Ozturk

 

Učinak hrvatskih reprezentativaca na SP-u u Rumillyju:

Ria Vojković (Pula) i Carrolina Bajrić (Čavle ŠB) - zlato u štafetnom izbijanju

Carrolina Bajrić i Nikol Belasić (Čavle ŠB) - zlato u parovima

Rija Vojković (Pula) - srebro pojedinačno klasično

Nives Jelovica (Pula) - bronca precizno izbijanje

Ria Vojković (Pula) i Marino Milićević (Biston) - bronca mješovite štafete

Ema Maršanić (Pula) - četvrtfinale brzinsko izbijanje

Nives Jelovica (Pula) i Marin Ćubela (Biston) - četvrfinale mješoviti krugovi

Izbornik: Čedo Vukelić (seniorke)

Izbornik: Vjekoslav Matetić (seniori)

 

Rezultati:

ŠTAFETNO IZBIJANJE

PAROVI

POJEDINAČNO KLASIČNO

PRECIZNO IZBIJANJE

MJEŠOVITE ŠTAFETE

BRZINSKO IZBIJANJE

MJEŠOVITI KRUGOVI

 

POREDAK ZEMALJA

Natrag