Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Završni turnir europskog Kupa prvaka, 18. i 19. studeni

Pravi boćarski spektakl najvišeg svjetskog nivoa odigrati će se predstojećeg vikedna, u subotu i nedjelju, 18. i 19. studenog 2023., drugu godinu za redom, u porečkoj boćarskoj dvorani SRC Veli Jože. Final Four europskog Kupa prvaka, ove će godine nažalost, nekon pet uzatopnih završnih turnira na kojima smo imali svojih predstavnika, proteći bez hrvatskog kluba.

 

No, vjerujemo da će ljubitelji boćanja narednog vikenda ispuniti tribine porečkog Velog Jože jer će ponovno imati prigodu na dijelu uživo vidjeti niz boćara najviše svjetske klase što nije baš česta prigoda.

Najbolja četiri kluba koja su ove godine izborila nastup na završnom natjecanju za naslov europskog prvaka su naime, jedan od najtrofejnijih klubova Starog kontinenta svih vremena, šesterostruki europski prvak BRB Ivrea, zatim talijanska La Perosina, najtrofejni slovenski klub Trata iz Škofja Loke i crnogorski Maini iz Budve.

Ukupno će u sva četiri kluba nastupiti 13 svjetskih i europskih prvaka, koji u svojim kolekcijama imaju 23 naslova svjetskih i 19 europskih prvaka. Naravno, velika većina njih su članovi talijanskih klubova.

Bez obzira što na završnom turniru u Poreču neće biti hrvatskih klubova, to ne znači da na njemu neće biti hrvatskih boćara, a zanimljivo je da obojica dolaze iz Jadranova. Naime, u redovima La Perosine već niz godina nastupa jedan od najboljih svjetskih brzinaca Leo Brnić, trostruki svjetski prvak u štafetnom izbijanju i dvostruki europski u brzinskom izbijanju, aktualni svjetski rekorder u brzinskom izbijanju na tri pozicije (51/51) i na šest pozicija (49/50).

Dres Maini pak nosi Karlo Šaban jedan od aktualnih svjetskih prvaka i europskih viceprvaka u parovima.

S obzirom na to da će se Maini i La Perosina sastati u subotnjem prvom polufinalu kojie se igra od 9 do 13 sati jedan će od dvojice hrvatskih boćara, Brnić ili Šaban sigurno zaigrati i u nedjeljnom finalu.

Leo Brnić
Leo Brnić
Karlo Šaban
Karlo Šaban

 

U tom su polufinalu Talijani veliki favoriti. Pored Brnića, glavne zvijezde La Porosine su slovenski boćari, peterostruki svjetski i peterostruki europski prvak Davor Janžič, te nekadašnji član Trio Buzeta, peterostruki svjetski i četverostruki europski prvak Jure Kozjek. Uz njih tu su još i višestruki svjetski i europski prvaci, Talijani Matteo Mana i Luca Melignano.

Maini je s druge strane već samim plasmanom na završni turnir ostvario najveću uspjeh crnogorskog klupskog boćanja u povijesti i sigurno se neće unaprijed predati. Pored Šabana u redovima crnogorskog kluba nastupaju slovenski, srpski, turski i crnogorski reprezentativci, Grgor Oprešnik, Srđan Butorac, Burak Altay, Ali Recep, Tomislav Ranković, Rade Zec, Stefan Anđušić.

U drugom polufinalu koje se igra u subotu od 15.30 do 19.30 sati BRB Ivrea, prošlogodišnji polufinalist upravo u Poreču, je također veliki favorit u odnosu na Tratu. Talijansku momčad predvode višestruki svjetski i europski prvaci u brzinskim disciplinama Aleš Borčnik i Anže Petrič uz jednako trofejne Talijane Luigia Grattapagliu, Simonea Naria, Emanuelea Ferrera, Danielea Grossa.

No nekadašnji europski viceprvak iz Škofja Loke, predvođen nekadašnjim svjetskim i europskim prvakom u preciznom izbijanju Damianom Sofronievskim i slovenskim reprezentativcem Tadejom Premruom, sigurno u Poreč ne dolazi predati se unaprijed. A koliko opasni mogu biti Slovenci najbolje je na svojoj koži osjetio još uvijek aktualni i trostruki uzastopni europski prvak, francuski Saint Vulbas kojeg je Trata ove godine eliminirala u dva susreta četvrtfinala.

Raspored završnog turnira Kupa prvaka:

Subota, 18. studenog 2023., polufinala

  9.00 - 13.00 sati: Maini, Budva (Crna Gora) - La Perosina (Italija)

15.30 - 19.30 sati: Trata, Škofja Loka (Slovenija) - BRB Ivrea (Italija

Nedjelja, 19. studenog 2023.

10.00 - 14.00 sati: finale

 

Cijene ulaznica:

Svako polufinale pojedinačno - 5 eura

Finale - 8 eura

Paket za sva tri susreta - 12 eura

 

Rezervacije ulaznica te eventualni smještaja kao i sve ostale informacije o ovom značajnom međunarodnom boćarskom događaju možete dobiti pozivom na broj +38598473349 (moguće i putem aplikacije Whatsapp) ili mailom na adresu finalfour2023@bkistraporec.hr.

Prijenosi susreta sa Final Fora na Kosci TV na sljedećoj poveznici:

https://www.youtube.com/@KosciTV/featured

Natrag