Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Europski Kup prvaka

Prvim susretom osmine finala, koji će u subotu, 1. lipnja 2024. od 14 sati odigrati u Beogradu s domaćim Novim Beogradom, boćari Istre Poreč kreću u lov na plasman na završni turnir europskog Kupa prvaka kojem će i ove godine, treću godinu za redom, njihov klub biti domaćin, 9. i 10. studenog.

Pred njima su europski izazovi - Mateo Načinović i Nenad Tadić, Istra Poreč. Snimio: Manuel Paljuh.
Pred njima su europski izazovi - Mateo Načinović i Nenad Tadić, Istra Poreč. Snimio: Manuel Paljuh.

 

Porečane će na boćalištu Sportskog centra Bežanija u Novom Beogradu ugostiti vrlo zahtjevan suparnik, praktički srbijanska reprezentacija u malom, predvođena jednim od prošlogodišnjih (2023.) svjetskih prvaka u mješovitim krugovima Dejanom Kovačevićem, koju između ostalih čine i Miloš Milaković i Srđan Butorac. Beograđani su itekako moćni i u brzinskim disciplinama koje im pokrivaju dvojica turski reprezentativaca, Mehmed Can Yakin i Altay Burak koji zajedno imaju osvojenu brončanu medalju u štafetnom izbijanju sa prošlogodišnjeg (2023.) Europskog prvensva u Grudama (BiH), dok je Yakin na ovogodišnjem (2024.) Svjetskom prvenstvu u francuskom Saint-Vulbasu osvojio dva brončana odličja, u muškim i mješovitim štafetama.

Istra je prije dvije godine odigrala dva susreta na gostovanju protiv Novog Beograda i u oba slavila pobjede, 12:10 u osmini finala KEP-a i 13:9 u polufinalu završnog turnira Regionalne lige. Prošlog je vikenda u Regionalnoj ligi na gostovanju kod Novog Beograda dosta posla imala i Pula koja je slavila pobjedu 12:10.

Uzvratni susret osmine finala KEP-a između Porečana i Beograđana se igra 8. lipnja 2024. u porečkoj boćarskoj dvorani SRC Veli Jože. 

Od ove sezone susreti KEP-a se igraju po novom rasporedu igara. Susret se otvara sa štafetama a potom se igraju po jedna disciplina pojedinačno klasično, parovi, trojke, te bližanje i izbijanje u krug. Slijede dva brzinska izbijanja, a potom se samo ako je potrebno igraju dva precizna izbijanja, te na koncu po jedan pojedinac i krug, te dva para.

Naime, susreti se igraju do 14 osvojenih pona što znači da kada jedan od suparnika na susretu osvoji najmanje 14 poena susret se dalje više ne igra.

I dalje je na snazi pravilo da se poen-razlika iz dva susrete ne uzima kao kriteriji za prolaz u daljnju fazu natjecanja što znači da se, ukoliko svaki od suparnika pobjedi u po jednom susretu ili oba susreta završe neodlučeno (13:13), nakon drugog susreta igra dodatna igra, takozvani boćarski produžeci.

Natrag