Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Istarski ligaški vikend

Druga HBL Istra - Primorje

Pobjedom u velikom derbiju 14. kola nad dosadašnjim liderom Podhumom 14:10 boćari porečkih Špadića četiri su kola prije kraja prvenstva ponovno preuzeli čelno mjesto na prvenstvenoj ljestvici 2. HBL Istra Primorje.

Gosti iz Dražica poveli su u Poreču 6:2 nakon prve serije igara, a nakon preciznog izbijanja i dalje su bili u vodstvu 8:6. No potom su Steven Benolić i Igor Vretenar sa izvrsna 42 pogotka za Porečane u štafetnom izbijanju izjednačili ukupan rezultat na 8:8 da bi u završnici bolji domaćini dobili još tri igre i zasluženo slavili pobjedu koja ih je znatno približila osvajanju naslova prvaka. U redovima Špadićana Igor Vretenar je imao stopostotan učinak sudjelovavši u osvajanju šest poena, Steven Benolić je također sudjelovao u osvajanju šest poena.

Igor Vretenar, Špadići Poreč
Igor Vretenar, Špadići Poreč

 

Od ostalih susreta valja izdvojiti da je u derbiju začelja Kastav pobijedio Lindara 18:6 i četiri kola prije kraja se upravo Lindarcima približio na pet bodova zaostatka, te neizvjesnijom učinio borbu za ostanak. Rasplet na začelju 2. IBL Istra - Primorje "domino efetkom" utječe i na istarske županijske lige u kojima napredovanje i ispadanje ovisi i o tome hoće li iz te lige među dva kluba koja ispadaju, a jedan je sigurno fenjeraš crikvenički Gornji kraj Ladvić, biti ili ne i klub iz Istre.

U sljedećem kolu vodeći Špadići gostuju kod Lindara kojem su bodovi itekako potrebni za osiguranje ostanka, dok drugi kandidat za titulu, Podhum, ima daleko lakši zadatak jer ugošćuje već otpisane Crikveničane.

Prva A IBL

U derbiju predposljednjeg kola 1. A IBL Veleniki su pobijedili vodeće Ladiće 16:6 i tako im se kolo prije kraja približilo na svega bod zaostatka, a na bod do lidera stigli su i Sošići nakon pobjede 12:10 nad Červarom. Preostalim kandidatima za naslov, Ladićima, Sošićima i Velenikima u utorak, 4. lipnja se ima prigodu pridružiti i pulska Veruda ukoliko u zaostalom susretu, odgođenom zbog kiše, na gostovanju pobjedi Vrha. Svetvinčenat je pobjedom na gostovanju nad Rudar Labinom 14:8 razriješio i preostale teorijske dileme oko ostanka, odnosno poslao Labinjane u niži rang, ali mu ta pobjeda nije bila dovoljna da ostane u igri za titulu.

U posljednjem kolu derbi igraju Ladići i Sošići i pobjednik tog susreta osvojiti će titulu. Veleniki do naslova mogu samo uz pobjedu na gostovanju u Svetvinčentu uz uvjet da Ladići i Sošići remiziraju. Uz preduvjet da prvo pobjedi Vrha Veruda do titue može uz očekivanu pobjedu u zadnjem kolu nad Rudar Labinu, ali uz uvjete da Ladići i Sošići remiziraju, a Veleniki ne pobjede Svetvinčenta.

Prva B IBL

Potpićan je pobjedom nad vodećim Divšićima 12:10 prenio neizvjesnost oko naslova prvaka u 1. B IBL na zadnje kolo. No posrtaj lidera u Potpićnu nije uspio iskoristiti prvi pratitelj pazinski Kamen koji je kod kuće samo remizirao sa Valturom (11:11) te je uoči zadnjeg kola ostao na bod zaostatka za Divšićima. Pitanje titule stoga će se riješiti u posljednjem kolu u izravnom srazu Divšića i Kamena.

No, u ovoj ligi zanimljiva je i borba za drugo mjesto koje bi, ovisno o raspletu situacije na začelju 2. HBL Istra - Primorje, također moglo voditi u viši rang, a osim Divšića i Kamena u igri za drugo mjesto su i Valtura i Vodnjan koji upravo u zadnjem kola u igraju međusobno. Vodnjanci mogu do drugog mjesta pobjedom na Valturcima neovisno o rezultatu susreta Divšića i Kamena, ali čak i uz remi s Valturom uz uvijet da Divšići pobjede Pazinjane. Valturci mogu do drugog mjesta isključivo uz pobjedu nad Vodnjancima, ali uz uvijet da Divšići pobjede Kamen.

Druga IBL jug

U 2. IBL jug sva tri kluba koja su uoči predposljednjeg kola ostala u igri za naslov su ostvarila pobjede, vodeći Rovinj nad Brajkopom 11:9, Učka iz Čepića na gostovanju kod Štandar Muntrilja 16:4 i Stepčići nad Rakljom 13:7 što znači da su iz borbe za titulu ispali Stepčići. Stoga će upravo u posljednjem kolu o naslovu odlučiti Čepljani i Rovinježi u međusobnom dvoboju u Čepiću na koji gosti dolaze s bodom prednosti.

Druga IBL sjever

U 2. IBL sjever tri su se kluba pobjedama u predposljednjem kolu riješila briga oko ostanka, Montižana 13:7 na gostovanju kod već otpisanog fenjeraša Vižinade, Nova Vas 11:9 nad Oslićima i, posebno iznenađujuće, Selina 12:8 na gostovanju kod već okrunjenog prvaka Roča koji se očito opustio i doživio prvi domaći poraz sezone, a Selinjani su ga jedini savladali ove sezone i to oba puta. No unatoč porazu od Novovašana briga oko ostanka više nemaju ni Oslići kojima je na ruku išla pobjeda Svetog Lovreča mladih nad Tarom Vabrigom s uvjerljivih 17:3 u derbiju začelja. U posljednjem kolu tako će Sv. Lovreč ml. i Tar Vabriga odlučiti tko će uz Vižinadu u niži rang, a tko će išćekivati rasplet u borbi za ostanak u 2. HBL Istra - Primorje da bi znao svoju sudbinu. Lovrečani u zadnje kolo ulaze s bodom više i očekuje ih gostovanje u općinskom derbiju kod Seline, dok Tar Vabriga u Labincima ugošćuje Vižinadu. U slučaju bodovne poravnatosti Sv. Lovreč ml. su bolji u međusobnim susretima od Tara Vabrige.

Treća IBL jug I

U derbiju kola vodeći Režanci su sa 11:9 pobijedili Rovinjsko Selo i uoči zadnjeg kola na prvenstvenoj ljestvici zadržali dva boda prednosti pred Baratom koji je u ovom kolu savladao Fažanu 14:6. U posljednjem kolu Režanci gostuju kod Šajini, dok Barata očekuje teži posao jer gostuju u Rovinjskom Selu.

Treća IBL jug II

U predposljednjem kolu u 3. IBL jug II moguće je odlučen i naslov prvaka jer je od do sada dva bodovno poravnata kluba na čelu ljestvice Žminj upisao pobjedu nad Jedinstvom 11:9 dok su Hrboki samo remizirali (10:10) na gostuvanju kod Jurazini pa su Žminjci uoči posljednjeg kola stekli dva boda prednosti. U posljednjem kolu Žminj gostuje kod fenjeraša Eržišća, dok Hrboki ugošćuju Polet.

Natrag