Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Druga HBL sjever i Treća HBL zapad

U posljednjem, 9. ligaškom kolu u cjelovitoj Drugoj HBL sjever boćari Labina su se s gostujućom pobjedom nad Podhumom (14:10) popeli na četvrto mjesto na prvenstvenoj ljestvici i tako izborili plasman u Ligu za prvaka u koju se već ranije plasirala i vodeća Funtana, a u kojoj će istarskim klubovima konkurenciju činiti još i Kukuljanovo te prošlosezonski prvoligaš Lovran.

Labinjani su na gostovanju u Dražicama nakon prve serije igara poveli 6:2 te vodstvo više nisu ispuštali do kraja susreta, a nakon štafetnog izbijanja imali su i visoku prednost od 12:4 da bi u završnici Gianfranco Santoro i Albert Ivančić pobjedom u paru nad Vilimom Žagarom i Tomislavom Frlanom (13:4) potvrdili ukupnu pobjedu gostiju. Upravo su Santoro i Ivančić, svako sa sudjelovanjem u ostvarenju maksimalne po tri pobjede, predvodili labinske boćare do pobjede vrijedne ulaska u Ligu za prvaka.

Hoćemo li ga ponovno gledati na prvoligaškim terenima? - Gianfranco Santoro, Labin
Hoćemo li ga ponovno gledati na prvoligaškim terenima? - Gianfranco Santoro, Labin

 

Funtanjani su na domaćem terenu rutinski, pobjedom nad Marčeljima (16:8) koji su doputovali sa svega pet igrača, odradili obvezu u susretu koji za njih nije imao nikakvo značenje. Mladi Filip Šarić sa sudjelovanjem u ostvarenju čak četiri pobjede predvodio je funtanjanske boćare do ovoga slavlja.

U Ligu za prvaka, u koju će sva četiri sudionika prenijeti učinak iz međusobnih susreta iz dosadašnjeg dijela lige, a čija će se još tri kola odigrati predstojeće tri subote, Funtana ulazi s učinkom od sve tri pobjede i malsimalnih devet bodova, dok Labin ulazi bez ijednog boda. No Funtanjane do kraj sezone očekuju sva tri gostovanja dok će Labinjani samo jednom igrati kod kuće i to upravo protiv Funtane, već u 1. kolu Lige za prvaka. Usvoji li Skupština Hrvatskog boćarskog saveza na sjednici koja će se održati 6. srpnja reorganizaciju sustava natjecanja u državnim ligama za predstojeću sezonu 2020/21., prema kojoj bi se Prva HBL trebala igrati u dvije skupine sa po osam klubova, u eventualnu buduću skupinu Sjever plasirati će se dva najbolja kluba iz Druge HBL sjever.

 

Uoči 9. kola Treće HBL zapad dva su istarska kluba, Ročko Polje i Vodnjan imali izglede plasirati se u Ligu za prvaka no nisu ih uspjeli iskoristiti tako da će borba za titulu u toj ligi proteći bez istarskih predstavnika. 

Vodnjanci još u srijedu nisu kod kuće uspjeli pobijediti Lindara (12:12). No kao što ni Bumbarima bod nije bio dovoljan za plasman u Ligu za prvaka, tako ni Lindarcima bod nije dovoljan za sigurno osiguranje ostanka. Naime, Lindar je ligu okončao na predposljednjem, 9. mjestu i ukoliko Skupština HBS-a ne usvoji prijedlog Izvršog odbora da se Prva HBL igra u dvije skupine, sljedeće će se sezone natjecati u Prvoj A IBL. Ročko Polje je pak sa svega pet igrača očekivano na gostovanju u Jadranovu izgubilo od vodećeg Svetog Jakova premda je nakon prve serije igara vodilo sa 5:3.

Istarski dobitnici 9. kola Treće HBL zapad su Selca Bračana i Umag koji su uspjeli osigurati ostanak. Selca Bračana je već u petak kod kuće sa 16:8 pobijedila riječkog Maria Gennaria i tako ga, zajedno s Lindarom, stavila na čekanje odluke Skupštine što se trećeligaškog statusa tiče. Nakon što Lindarci nisu uspjeli pobijedili Vodnjana, a Riječani izgubili od Selca Bračane, Umag je na koncu u nedjelju mogao na izlet u Crikvenicu jer je u tom trenutku već imao osiguran ostanak. No, na tom su izletu Umažani pobjedili (13:11) sudionika Lige za prvaka, Gornji kraj Ladvić kojem je to prvi domaći poraz sezone. 

Natrag